Niveau basisbekwaam

Onze scholing voor leerkrachten

Communiceren met gebaren
Nederlands met ondersteunende gebaren (NmG1)

Communiceren met behulp van ondersteunende gebaren is prettig voor leerlingen. Ze begrijpen woorden, zinnen en verhaaltjes sneller en krijgen daardoor zichtbaar meer (zelf)vertrouwen. Daarnaast leidt het gebruik van gebaren niet tot de stagnatie van het (leren) spreken, maar zorgt juist voor meer ontspannen communiceren. Hetgeen weer bevorderlijk is voor het (leren)spreken.

modules 17-18_3

Inhoud:

In deze module leer je als leerkracht samen met je assistent de basis van het Nederlands met gebaren (NmG). De hele cursus is gericht op de communicatie met de leerlingen in je groep. Door het begrijpen en zelf maken van gebaren en hiermee zinnen te maken, leer je snel met ondersteunende gebaren te communiceren. Het gaat dan om gebaren die passen bij de alledaagse belevingswereld van de leerlingen, zoals bij begroeten, eten en spelen, maar ook voor in huis, op school en in de klas.

De module wordt gegeven door een docent Nederlandse gebarentaal. Het is een basismodule, dus voorkennis is niet vereist. Aan het einde van de module heb je meer kennis en vaardigheden op het gebied van ´begrijpen´, ´interactie´ en ´productie´ van gebaren. Als de modules is afgerond volgt een toets, die door een gediplomeerd docent wordt afgenomen. De toets bestaat uit een praktijkexamen (vastgelegd op video) en een theorie-examen. Na volbrengen van de toets behaal je een erkend NmG certificaat.

Doelen:

• Gebaren en basiszinnen begrijpen
• Aandacht trekken, langzaam en duidelijk gebaren, checken van gebaren
• Gebaren gebruiken in het onderwijs aan joúw leerlingen

Overzicht:

Doelgroep: Leerkracht met assistent (duo’s)
Kerndocenten: n.n.b.
Locatie: Heerenveen
Periode: Schooljaar 2017-2018
Data: Woensdagmiddag
21-2 / 14-3 / 4-4 / 18-4 / 16-5
Tijdstip: 15.00-19.30 uur
Totale studielast: 40 uur (waarvan 20 uur zelfstudie)
Opgave: via schooldirecteur
Deelname: maximaal 20 pers.