Verdieping in speciaal onderwijs

Modules

Traumasensitief begeleiden 2023-2024

Veel kinderen maken ingrijpende gebeurtenissen mee en/of groeien op met chronische stress, wat kan leiden tot trauma. Kinderen nemen hun trauma mee naar school wat tot leer- en gedragsproblemen kan leiden. Je gebruikelijke aanpak – interventies die meestal werken bij andere kinderen – werkt bij hen mogelijk niet. Kennis en bewustwording helpt bij herkennen en begrijpen van gedrag en steunen van (getraumatiseerde) kinderen.

Traumasensitief begeleiden

  Aanmelden:

  Inhoud:

  Tijdens deze scholing wordt de kennis van verschillende soorten trauma en stress vergroot en onderbouwd met praktische oefeningen, informatie en beeldmateriaal vanuit de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Centraal staat herkennen, signaleren en begrijpen van gedrag dat voort kan komen uit trauma. De effecten van ingrijpende gebeurtenissen en langdurige stress op het lichaam, het brein, emoties en daardoor het gedrag van kinderen worden toegelicht. Het bespreken van casussen is mogelijk om de vertaling naar de eigen onderwijspraktijk te maken.

  Doelen:

  • Kennis over wat de invloed van trauma kan zijn op de ontwikkeling en het gedrag van kinderen;
  • Inzicht in het vergroten van de veerkracht van getraumatiseerde kinderen;
  • Aanreiken van handvatten en tools om een effectieve rol te kunnen spelen in de ondersteuning van getraumatiseerde kinderen.

  Overzicht:

  Doelgroep: lkr, ass
  Schoolsoort: sbo/so/vso/pro
  (Gast)docenten: Renate Schaart, Ingrid van der Beek
  Locatie: Van der Valk Hotel Drachten
  Periode: Schooljaar 2023-2024
  Data:
  26/03, 16/04, 14/05, 11/06
  Tijdstip: 16:00 - 20:00 uur
  Totale studielast:  32 uur (waarvan 16 zelfstudie-uren)
  Opgave: www.mijn-nog.nl
  Kosten: € 1450,00 p.p.