Open de digitale versie van deze nieuwsbrief

Denk mee!

Hoewel dit schooljaar nog maar net begonnen is, starten we bij het Noordelijk Onderwijsgilde binnenkort met het samenstellen van het scholingsaanbod 2023-2024.

Heb jij behoefte aan scholing op een bepaald vlak? Laat het ons weten! Stuur een e-mail naar info@noordelijkonderwijsgilde.nl

Agenda oktober / november 2022
31-10: Teken je gesprek
07-11: Zie je mijn pijn?
15-11: Gebaren (de basis)
22-11: Mytylonderwijs; oplossingsgericht werken bij NAH

Scholen en besturen kunnen ook collectief NOG-scholing inkopen. Voor een vast bedrag kan een (deel van het) team onbeperkt modules uitkiezen.
Vraag naar de mogelijkheden via a.deboer@effectiefonderwijs.nl 

Mytylonderwijs

Het Noordelijk Onderwijsgilde organiseert dit jaar de themareeks Mytylonderwijs waarbij drie colleges elk een aspect van het mytylonderwijs of de mytyldoelgroep aanstippen. Vanaf nu is het ook mogelijk om deze themareeks los te volgen.

In het derde college komt niet-aangeboren hersenletsel (NAH) aan bod. NAH wordt in de literatuur beschreven als een ‘breuk in de levenslijn’. Mensen met NAH worden geconfronteerd met problemen die ze voor het letsel niet kenden. Vermoeidheid, problemen met aandacht en executieve functies en een grotere prikkelgevoeligheid zijn daar voorbeelden van. Ze moeten op zoek naar nieuwe manieren om met deze problemen om te leren gaan.
Professionals zijn geneigd om vanuit de probleemfocus naar deze klachten te kijken om van daaruit op zoek te gaan naar oplossingen. De vraag is of dat ook omgedraaid kan worden en er vanuit een meer oplossingsgerichte focus naar de hulpvraag kan worden gekeken. Niet de focus op wat niet kan, maar op wat wel kan en wat daarvoor nodig is. De principes van ‘oplossingsgericht werken’ worden op een praktijkgerichte manier toegespitst op het onderwijs aan leerlingen met NAH.

Datum: di. 22-11-2022
Tijdstip: 16.30 – 18.30 uur
Locatie: school Lyndensteyn, Beetsterzwaag
Kosten: € 350,- p.p.

Meld je hier aan voor deze masterclass op di. 22 november 2022.


Teken je gesprek

 

Tijdens de workshop maak je kennis met de methode en uitgangspunten van Teken je gesprek. Door het gebruik van verschillende sjablonen krijg je samen met de leerling een heldere kijk op gebeurtenissen, gedachten, gevoelens en gedrag.

Op een plezierige, praktische en compassievolle manier leer je gesprekken te tekenen én de leerling zichzelf te helpen. Want door het visualiseren van een gesprek krijgt de leerling inzicht en leert hij/zij zelf tot oplossingen te komen.

Datum: ma. 31-10-2022
Tijdstip: 15.30 – 17.30 uur
Locatie: Van der Valk Hotel Assen
Kosten: € 95,- p.p.

Meld je hier aan voor de workshop die plaatsvindt op ma. 31 oktober 2023.


Zie je mijn pijn?

In dit informatieve en interactieve themacollege vertelt RuG-promovenda Annemieke Enninga over haar onderzoek naar een instrument dat wordt gebruikt bij het observeren van pijn bij EMB: De POSAID*. Je gaat zelf oefenen aan de hand van een kort videofragment en krijgt informatie over de achtergronden van pijn bij EMB en het ontwikkelde instrument. Ook is er veel ruimte voor het stellen van vragen en delen van ervaringen.
Annemieke Enninga is naast onderzoeker werkzaam bij de Academische Werkplaats EMB. Daarnaast heeft ze ruime praktijkervaring als gedragswetenschapper in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

*Pain Observation Scale for Adults with Intellectual Disabilities

Datum: ma. 07-11-2022
Tijdstip: 15.30 – 17.30 uur
Locatie: Morrapark, Drachten
Kosten: € 125,- p.p.

Meld je hier aan voor het themacollege dat plaatsvindt op ma. 7 november 2022.


Gebaren (de basis)

In deze workshops leer je de basisgebaren die je in het onderwijs regelmatig kunt inzetten. Bij deze gebaren gaat het om de communicatie met de leerlingen in je groep. Door steeds te blijven oefenen met gebaren en hiermee zinnen te maken, word je steeds vaardiger in het communiceren met ondersteunende gebaren.

Het doel is dat je kennis en vaardigheden ontwikkelt en/of aanvult op het gebied van ‘begrijpen’, ‘interactie’ en ‘productie’ van gebaren.

Data: di. 15-11-2022, 06-12-2022
Tijdstip: 15.30 – 17.30 uur
Locatie: Van der Valk Hotel Assen
Kosten: € 180,- p.p.

Meld je hier aan voor de workshop die start op di. 15 november 2022.


 

Enthousiast over onze scholingen?

Inschrijven?

Dat gaat eenvoudig via onze digitale leeromgeving Mijn-NOG.

Incompany scholing op maat? 
Neem dan vrijblijvend contact met ons op: info@noordelijkonderwijsgilde.nl