Niveau basisbekwaam

Onze scholing voor leerkrachten

Traumasensitief begeleiden

Veel kinderen maken ingrijpende gebeurtenissen mee en/of groeien op met chronische stress wat trauma kan veroorzaken. Kinderen nemen hun chronische stress en/of trauma mee naar school wat tot leer- en gedragsproblemen kan leiden. Je gebruikelijke aanpak die meestal werkt bij andere kinderen, werkt bij hen mogelijk niet. Kennis en bewustwording helpt bij (h)erkennen en begrijpen van gedrag, emoties en reacties van getraumatiseerde kinderen.

NOG magazine 25-26_p13_Traumasensitief begeleiden_Scholing- Freepik

Doelen:

  • Kennis over wat de invloed van trauma kan zijn op de ontwikkeling en het gedrag van kinderen;
  • Inzicht in het vergroten van de veerkracht van getraumatiseerde kinderen;
  • Aanreiken van handvatten en tools om een effectieve rol te kunnen spelen in de ondersteuning van getraumatiseerde kinderen.

Inhoud:

In deze module wordt de kennis van verschillende soorten trauma en stress vergroot en onderbouwd met praktische oefeningen, informatie en beeldmateriaal vanuit de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Centraal staat (h)erkennen, signaleren en begrijpen van gedrag dat voort kan komen uit trauma. De effecten van ingrijpende gebeurtenissen en langdurige stress op het lichaam, het brein, emoties en daardoor het gedrag van kinderen worden toegelicht. Het inbrengen van casuïstiek is mogelijk om de vertaling naar de eigen onderwijspraktijk te maken.

Overzicht:

Doelgroep: lkr, ass, lo, ib
Schoolsoort: so, sbo, vso, po, vso, pro
Niveau: Basis
Studielast: 32 uur (waarvan 16 zelfstudie-uren)
Kerndocent: Renate Schaart, Ingrid vd Beek
Inschrijven: Traumasensitief begeleiden
Meer informatie: