Niveau basisbekwaam

Onze scholing voor leerkrachten

Inclusief onderwijs

Inclusief onderwijs is een ambitie waar alle scholen en schoolsoorten zich de komende jaren voor in gaan zetten. Vaak is het concreet maken van ‘inclusie’ best een lastige stap, omdat het onderwerp breed en veelomvattend is. In een reeks masterclasses kijken we samen vanuit verschillende invalshoeken naar de idealen, praktische uitwerkingen, knelpunten en mooie voorbeelden van inclusiever onderwijs.

NOG magazine 25-26_p26_inclusief onderwijspbs-groot-04489[1]

Doelen:

  • Inzicht in de ontwikkeling, implementatie en uitdagingen van inclusie in de samenleving en de onderwijspraktijk;
  • Inzicht in de complexiteit van psychische problemen;
  • Kennis van het belang van samenwerking tussen scholen, professionals, ouders en leerlingen om een inclusieve schoolomgeving te creëren.
  • Kennis over de ontwikkelingen er ervaringen omtrent inclusief onderwijs in Friesland.

Inhoud:

In deze themareeks ‘inclusief onderwijs’ worden verschillende onderwerpen behandeld die essentieel zijn voor het begrijpen en toepassen van inclusie. In drie colleges wordt inclusie vanuit breed maatschappelijk oogpunt belicht, maar ook heel concreet gemaakt door te kijken naar de vraag: Wat kunnen we samen ontwikkelen en belangrijker nog; wat is er al ontwikkeld en kan als inspiratie dienen voor scholen die een aantal stappen richting inclusie willen maken?

In de reeks wordt een brug geslagen van de wetenschap naar de praktijk, met voldoende ruimte voor verbinding en uitwisseling tussen de deelnemers. Of je nu leraar bent, assistent, directeur of begeleider, deze reeks zet je aan het denken en stimuleert je (klein) te beginnen met inclusie!

Overzicht:

Doelgroep: lkr, ass, lo, ib, kc, mt, gw
Schoolsoort: so, sbo, vso, po, vo, pro
Niveau: Basis
Studielast: 12 uur (waarvan 6 zelfstudie-uren)
Kerndocent: Sofie Sergeant, Floortjes Scheepers, Ludo Abbink
Inschrijven: Inclusief onderwijs
Meer informatie: