Actieve sessies en actuele thema's

Themacolleges

Creatief met speciale leerlingen

Creativiteit stimuleren bij speciale leerlingen vergt veel meer dan zomaar een knutselwerkje aanbieden. Maar hoe bedenk je (steeds) een nieuwe betekenisvolle, ontdekkende en/of verbindende opdracht? Deze workshop geeft je handvatten om zowel bij jezelf als bij de leerling het creatieve vuurtje aan te steken en bij te dragen aan de ontwikkeling van o.a. de beeldtaal en de motoriek van de leerling.

Creatief met speciale leerlingen

Inhoud:

Creatieve activiteiten zijn van groot belang voor de ontwikkeling van de speciale leerling. Ze dragen bij aan de motorische ontwikkeling, stimuleren verschillende manieren van communicatie en helpen bij het uitdrukken van gevoelens en ervaringen. Ook wordt de eigenheid van leerlingen gestimuleerd middels het creatieve proces. Creativiteit gaat ook over: durven, niet opgeven, doorzetten, fantaseren en probleemoplossend leren denken.
Tijdens deze workshop gaan we heel creatief aan de slag. Met een aantal korte creatieve opdrachten werken we aan de toepasbaarheid bij allerlei vakken. Je maakt kennis met verschillende materialen en technieken. Ook denken we na over hoe je dit allemaal organiseert, structureert en begeleidt, opdat je de leerlingen optimaal aanzet tot het inzetten van hun creatieve kwaliteiten. Je wordt uitgedaagd om buiten je comfortzone te treden en zal ervaren dat creativiteit in iedereen aanwezig is!

Doelen:

• Vaardigheid ontwikkelen in het opzetten van betekenisvolle creatieve
opdrachten
• Creativiteit en motivatie stimuleren bij jezelf en de leerlingen