Verdieping in speciaal onderwijs

Modules

Taaldenkgesprekken

Voor iedere leerling in het (specialistisch) onderwijs is taalontwikkeling de basis voor groei en ontwikkeling. Taalvaardigheid bestaat uit gesprekken voeren, luisteren, spreken, lezen en schrijven, waarbij de mondelinge taalontwikkeling het beginpunt is. Door ‘taaldenkgesprekken’ kun je mondelinge taalontwikkeling op een krachtige en boeiende manier stimuleren.

Taaldenkgesprekken

  Aanmelden:

  Inhoud:

  Taaldenkgesprekken zijn werkvormen, waarbij je met leerlingen in een kleine groep een aansprekend onderwerp of probleem bespreekt. Als leerkracht daag je de leerlingen uit om op hun eigen niveau actief mee te doen, mee te denken en mee te praten. En al doende worden ze taalvaardiger.

  De module biedt je antwoorden op vragen als: Hoe zorgen taaldenkgesprekken voor taalontwikkeling? Wat moet je als leerkracht doen om dit soort gesprekken goed te laten verlopen?

  Vele voorbeelden van taaldenkgesprekken krijg je te zien. Zelf ga je dit soort gesprekken oefenen op basis van een didactisch model. Dit model helpt je bij het succesvol uitvoeren van deze gesprekken. Daarbij is het van belang om effectief af te stemmen op de behoeften van verschillende leerlingen.

  Doelen:

  • Inzicht in het belang van taaldenkgesprekken voor alle leerlingen;
  • Ervaring in het voorbereiden en voeren van taaldenkgesprekken;
  • Vaardig worden in het uitvoeren van taaldenkgesprekken in je eigen praktijk.

  Overzicht:

  Doelgroep: lkr/ib/so
  Schoolsoort: po/sbo/so/vso
  (Gast)docenten: Resi Damhuis
  Locatie: Van der Valk Drachten
  Periode: Schooljaar 2020-2021
  Data:
  02/03, 16/03, 30/03, 13/04, 18/05
  Tijdstip: 16:00 - 19:30 uur
  Totale studielast: 35 uur (waarvan 17,5 zelfstudie-uren)
  Opgave: www.mijn-nog.nl
  Kosten: € 1050,00 p.p.